Vår historia

Marell Boats AB grundades 2006 av Patrik Söderholm som ett familjeföretag. Men resan började långt innan dess. Marells historia går hand i hand med Patriks historia och det är hans livsverk som nu tar sig form i företaget och de aluminiumbåtar som Marell skapar. 

År 1979 får en tretton år gammal Patrik Söderholm sommarjobb som svetsare på varvet i hemstaden Öregrund i Roslagen. Där huserar företaget Marinteknik AB som då byggde passagerarbåtar, lyxbåtar och militärbåtar. Patrik har vetat sedan han var liten att det enda han vill hålla på med är båtar och sommarjobbet är en dröm som går i uppfyllelse. Arbetet på varvet blir precis så spännande som han hade hoppats och när han fyller 17 tar han anställning på heltid.

Marinteknik blir Patriks hem och riktiga skola. Här lär han sig avancerad svetsteknik och efter ett tag får han börja arbeta med själva båtbyggandet vilket mer och mer blir hans passion. På kvällarna hemma i garaget börjar han bygga på sin första egna båt med skrotmaterial han samlat ihop. Ganska snart får också Patrik upp intresset för aluminium som material och fascineras av dess möjligheter. Aluminium används på varvet vid tillverkning av större yrkesbåtar men Patrik inser att dess exceptionella egenskaper skulle passa väl även för högkvalitativa fritidsbåtar. På Marinteknik är det högt i tak så Patrik lägger fram sin idé till ägaren Klas Norrstrand som hörsammar honom och påsken 1990 står den allra första fritidsbåten i aluminium klar. Under den här perioden börjar Patrik också att lära sig rita båtar, tillsammans med kollegan Håkan Pettersson lades grunden till det arbetssätt han använder än idag.

År 1992 går Marinteknik AB och dess verksamhet på Öregrundsvarvet i konkurs. Marknaden svek, priserna pressades och tillverkning av större båtar hade redan under en längre period succesivt lämnat landet. Patrik ser dock chansen att börja något eget. Han tror fortfarande på aluminium som material men vill gå ifrån Marintekniks affärsidé med stora båtar som ingen längre har råd att köpa. Hans tanke var att bygga mindre båtar anpassade till Stockholms skärgård och sen långsamt röra sig tillbaka mot större båtar, med lärdom av tidigare historia. Med stöd av Östhammars kommun blåser Patrik liv i Öregrundsvarvet igen och startar ett projekt med produktion i aluminium. I samma veva träffar han den person som skulle komma att betyda allt för hans fortsatta utveckling – Paul Krüger.

Gå inte i någon annans fotspår. Kasta en sten så långt du kan och sikta sen förbi den. Du ska ta dig tillräckligt långt fram för att vara först och kunna vila och lära dig innan de andra kommer ikapp.

Så löd Paul Krügers motto som han trummade in i Patrik från första dagen de möttes. Paul var en erfaren entreprenör med en mängd projekt i ryggsäcken och en aldrig sinande källa till entusiasm. Patrik och Paul, båda med stark vinnarinstinkt, finner direkt varandra och startar 1994 Marine Aluminiumtechnic AB som sedermera blev det kända båtmärket Anytec.

Om sin partner berättar Patrik: ”Paul var en extrem entreprenör som backade upp företaget med såväl kapital och idéer som fantasi, entusiasm och glädje. Vi åkte på mässor tillsammans, vi grävde ned oss i nya tekniska lösningar tillsammans, vi delade kärleken till den idé som fortfarande bär mig framåt. Paul var min mentor. Han gav mig förutsättningar för att bygga ett livsverk. Utan Paul och hans massiva förtroende hade jag inte suttit här.”

Det Patrik och Paul trodde på, deras idé om högkvalitativa fritidsbåtar i aluminium, är grunden till Marell. Idag har Patrik många erfarenheter bakom sig men 1994 hade han aldrig arbetat på insidan av ett kontor. Han berättar hur Paul fostrade honom i allt vad företagande heter och tidvis kunde vara ganska hård. Om någon på ett möte tog upp ett problem utan att visa sig lösningsorienterad reste sig Paul rätt och slätt upp och lämnade rummet. Han sa att alla människor kan se problem men bara vissa kan se lösningar och fostrade Patrik att alltid vara lösningsorienterad. Paul gick hastigt bort 2002 men hans värderingar lever kvar i Marell.

Under mitten av 1990-talet börjar det gå bra för Marine Aluminiumtechnic och de tar fram båtmodeller som i delvis nystöpt form fortfarande är storsäljare på marknaden idag. Verksamheten växer och blir en viktig arbetsgivare i det lilla skärgårdssamhället Öregrund. När det gått nästan 10 år sedan Patrik ställde sig på egna ben känner han att det är dags att göra något nytt. Han säljer sin ägarandel och åker utomlands för att fortsätta uppfylla sina drömmar, denna gång med förarutbildning och utveckling av båtar inom försvar och sjöräddning. Patrik har tidigare erfarenhet av yrkesbåtar för professionell användning och tror fullt och fast att båtar som dessa intresserar även privatpersoner som söker det lilla extra. Så han vill fördjupa sig mer. Han ska komma att spendera nästan 10 år inom den här sfären på olika sätt, bland annat ett år i Mexiko där han arbetade på Dockstavarvet (numera en del av Kockums) med att bygga stridsbåtar samt utbilda försvarspersonal.

Patrik har också hunnit bilda familj och är pappa till sönerna Markus, Linus och Rasmus. Tidigt får barnen, som alla tre ärvt pappas vinnarinstinkt, följa med ut i båten och ta del av Patriks passion för båtar och båtracing som han hållit på med sedan uppväxten. Vad som först är ett intresse blir till en elitsatsning och snart är alla fyra med och tävlar inom racing på högsta nivå. Familjen bildar racingteamet Marell Racing där namnet Marell är en ordlek med de första bokstäverna i sönernas namn.

Efter stora internationella framgångar med Marell Racing är det sönerna som övertalar sin far att ta upp båtbyggandet igen. Patrik bestämmer sig för att bygga vidare på sin grundidé om högkvalitativa båtar i aluminium, nu med en ännu starkare verktygslåda. Utifrån sin tidigare gedigna erfarenhet av båtbyggande, och med nyvunna erfarenheter från båtracing och professionell verksamhet, tar Patrik steget 2006 och bildar Marell Boats. Han börjar bygga båtar helt efter sin egen känsla. Han åker ut på vattnet med sönerna och tillsammans testar de sig fram, om och om igen. Han går inte på mässor, han läser inte båttidningar, han är helt inställd på att göra något som ingen annan redan gjort. Han baserar designen på sina erfarenheter och sin övertygelse om vad kunderna vill ha.

Sedan 2006 har Marell växt organiskt och producerat uppmärksammade båtmodeller som successivt tagit mer plats i båtvärlden. Vad som startade som ett litet familjeföretag är nu en framgångsrik, innovativ verksamhet som rör sig utanför Sveriges gränser, dock med rötterna stadigt rotade i Roslagen där allt började.